Artikelen

Vloerafwerking

Vloerafwerking

Vloerafwerking:

De verschillende afwerkingen zijn bij het samenstellen van een vloer de puntjes op de i.  Met een bewerking van de planken wordt de levendigheid van het natuurproduct extra benadrukt. De afwerking van het hout maakt het mogelijkheid de stijl die je voor ogen hebt volledig tot uiting te brengen in je nieuwe vloer.

Geborsteld:
Indien je de natuurlijke kwaliteiten van het hout wil benadrukken is borstelen een geschikte afwerking. Bij deze afwerking wordt met behulp van staalborstels het zachtere hout van de plank af geborsteld, waarna alleen het hardere hout overblijft. Op deze manier wordt de nerfstructuur van het hout geaccentueerd. Tevens blijft de olie van de kleurbehandeling in de geborstelde groeven zitten, waardoor er meer contrast ontstaat tussen de nerf en de rest van de plank. Ook dit draagt bij aan de aanzet van de natuurlijke structuur van het hout.

Verouderd:
Voor een robuuste vloer is veroudering de perfecte afwerking. Bij deze bewerking worden de vloerdelen behandeld waarna de vloer eruit zal zien alsof deze al decennia in je woning ligt. De lichte inconsistenties en butsen geven de vloer een ‘geleefde’ uitstraling. Een extra voordeel bij deze behandeling is dat gemaakte krassen op de vloer niet direct opvallen, of juist bijdragen aan de rustieke uitstraling van de vloer.

Geschuurd:
Houd je de vloer het liefst naturel? De vloeren hebben een standaard geschuurde afwerking. Deze bewerking zorgt ervoor dat de oliebehandeling goed wordt opgenomen in het hout. Het schuren verzwakt het patroon van de nerfstructuur lichtjes, waardoor de planken rustiger ogen.

Als laatste moet de vloer worden beschermt tegen vuil en vocht en daarvoor wordt er een hardwaxolie of lak aangebracht.

Hardwaxolie

Hardwaxolie is een combinatie van natuurlijke oliën en wassen. De houten vloer krijgt als afwerking 2 lagen hardwaxolie, door de toevoeging van speciale bestanddelen beschermt hardwaxolie beter dan olie tegen vocht en vuil. Er zijn diverse merken hardwaxolie, maar onze voorkeur gaat uit naar het merk Floorservice, omdat deze een natuurlijke uitstraling heeft dan andere merken.

Lak

Lakken kunnen erg divers zijn in uitstraling. Zo zijn er hoogglans- en satijnglanslakken die kleurverdiepend zijn. Maar er zijn ook zeer matte lakken die de kleur totaal niet verdiepen, maar juist doen verbleken. Hierdoor oogt de vloer zeer natuurlijk alsof deze niet behandelt is.

Voor het reinigen van een lakvloer gebruikt u een reiniger en om te onderhouden een polish.