Blog en nieuws

Bamboevloeren & Duurzaamheid

bamboevloeren

Bij de keuze van materialen voor interieur en meubels zijn verantwoorde materialen steeds meer in opkomst. De spullen moeten niet alleen passen bij een moderne levensstijl, maar ook op een goede manier zijn geproduceerd. Eén product is het meest in opkomst: bamboevloeren.

Bamboevloeren

Bamboe begin je steeds meer te zien en er zijn geen interieur-of woonbladen meer waar niet regelmatig iets staat over bamboe. Het is een erg mooi materiaal en wordt door zijn unieke uitstraling veel gebruikt voor exclusieve design meubels.

Bamboe is één van de meest duurzame grondstoffen die er te vinden is en niet voor niets sterk in opkomst als vervanger van hout, katoen en plastic.

Door de enorme groeisnelheid van bamboe is een gemiddelde bamboevloer gemaakt van bamboe dat niet ouder is dan 5 jaar. Bij de oogst worden de dikke stammen van een kluit bamboe gekapt, zodat de dunnere scheuten verder kunnen groeien. Er vindt dus geen kaalslag plaats en blijft de natuur dus intact. U vraagt u zich misschien af: “Maar hoe zit het met de panda’s?” Die leven in een ander gebied, eten een ander soort bamboe dat wel lekker is en kiezen voor jonge scheuten.

Bamboe legt tijdens de snelle groei gigantisch veel CO2 vast en dat compenseert enorm voor de uitstoot tijdens de productie van bamboevloeren en het transport daarvan. Volgens sommige gerenommeerde instellingen zijn bamboevloeren zelfs klimaatneutraal! Wij houden het erbij dat er geen vloer minder impact op het milieu heeft dan een bamboevloer.

Ondanks dat bamboe formeel gezien geen houtsoort is maar een grassoort, is bamboeparket ook verkrijgbaar met het FSC-keurmerk.

Bamboe Plain en Side parket is harder en slijtvaster dan een eiken vloer. Density parket is bijna 3x harder, en is derhalve alleen te vergelijken met tropisch hardhout. Dit biedt een geheel nieuw pallet aan gebruiksmogelijkheden, op bijvoorbeeld druk belopen openbare plekken, of in winkels en kantoren.