Blog en nieuws

Het verschil tussen hardhout en zachthout

Het verschil tussen hardhout en zachthout

Houtsoorten worden vaak ingedeeld in hardhout en zachthout. Het verschil tussen hardhout en zachthout zit hem echter niet in de hardheid van het hout. Hardhout hoeft niet altijd hard te zijn en zachthout niet altijd zacht. De classificering van een houtsoort als ‘hardhout’ of ‘zachthout’ heeft te maken met de herkomst van het hout.

Verschil tussen hardhout en zachthout

Het verschil tussen hardhout en zachthout zit hem in de zaden van de boom waarvan het hout afkomstig is en de manier waarop de boomsoort zich voortplant. Hardhout is afkomstig van bedektzadige bomen en planten. Dit betekent dat de zaden van deze bomen worden omgeven of bedekt door een vrucht. Zachthout daarentegen is afkomstig van naaktzadige bomen en planten. De zaden van deze bomen vallen op de grond zonder dat ze worden beschermd door een vrucht.

Eigenschappen van hardhout

Hardhout is hout dat afkomstig is van loofbomen zoals de beuk, esdoorn en de eik. Het zijn bedektzadige bomen die hun blad verliezen tijdens de herfst. Over het algemeen groeien loofbomen vrij langzaam waardoor een compacte houtsoort met een hoge dichtheid ontstaat. Hardhout is duurzaam hout dat wordt gebruikt in bij het maken van o.a. meubilair, boten, constructies en vloeren. Het is vaak duurder dan zachthout en is ook lastiger om te bewerken.

Eigenschappen van zachthout

Zachthout is hout dat afkomstig is van naaldbomen zoals de spar en de den. Deze naaktzadige bomen behouden hun naalden het hele jaar. Naaldbomen groeien relatief snel waardoor een minder compacte houtsoort ontstaat met een minder hoge dichtheid dan het hout van loofbomen. Zachthout is dan ook relatief goedkoop, maar ook minder duurzaam dan hardhout. Het wordt gebruikt bij het produceren van bijvoorbeeld tuinhuisjes, schuttingen, en deuren. Zachthout is ook geschikt voor het maken van vloeren. Het is eenvoudig te bewerken.

Toepassing van hardhout en zachthout in vloeren

Zowel het hout van loofbomen (hardhout) als het hout van naaldbomen (zachthout) is geschikt om toe te passen bij het maken van een vloer. Houd er wel rekening mee dat elke houtsoort zijn eigen unieke eigenschappen heeft en een eigen behandeling vraagt. Onze specialisten informeren u graag over de mogelijkheden en voorzien u van een advies op maat. Daarbij houden we rekening met uw specifieke woonsituatie en -wensen.