De juiste ondervloer brengt veel voordelen met zich mee: Het zorgt voor een fijne leefomgeving, maar voorkomt ook problemen.
Wat is een ondervloer?
Het is een laag die tussen de basisvloer van een woning en de parketvloer (zwevend/los) komt te liggen. Er zijn steeds meer ondervloeren die isolerend en geluidsreducerend werken. Er zijn ook speciale folies die damp weren en een uitstekende bescherming bieden tegen vocht. Hieronder staan een paar belangrijke zaken waar je op moet letten bij de keuze van de juiste ondervloer.
Als de vloer ongelijk is of oneffen
De meeste bouwvloeren in een woning kunnen kleine oneffenheden in het oppervlak hebben. Daardoor is er een ondervloer nodig met een goed egaliserend vermogen. Het is belangrijk dat de ondervloer zacht is, een minimale dikte heeft van 2,0 millimeter en een minimale densiteit van 20 kg/m³.
Als er sprake is van vocht
Om vochtindringing van onderaf te voorkomen is een goede vochtwerende folie nodig. De folie moet óf overlappend worden gelegd óf de naden moeten worden dichtgeplakt. Tevens dient u PE folie te gebruiken om aanspraak op uw garantie te maken.
Als er sprake is van geluidsoverlast
In Nederland geldt een speciale norm voor geluidsisolatie. De norm is opgesteld door de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG). In appartementen en bovenwoningen is een contactgeluidverbetering van 10 dB verplicht.
Het geluid in een ruimte waarin een zwevende, harde vloerbedekking geplaatst wordt, kan het beste gedempt worden door een zware ondervloer te gebruiken. Het gewicht van de ondervloer en/of het wegnemen van de luchtlaag heeft namelijk een dempende en isolerende uitwerking.
Ondervloeren bij vloerverwarming
Let op dat bij vloerverwarming ondervloeren ook vloerverwarmingsgeschikt moeten zijn. De beste ondervloeren zijn in combinatie met vloerverwarming opencellige en/of geperforeerde ondervloeren, het liefst zo dun mogelijk.