Blog en nieuwsInformatieLeggen en egaliseren

Visgraat of Hongaarse Punt?

Ga je voor een visgraat of een Hongaarse punt? In dit artikel vertellen we je wat meer over deze twee patroonvloeren.

Klik hier voor meer informatie over het leggen van een visgraatvloer

 

Visgraat

Visgraat vloeren zijn ontstaan in Europa en worden gezien als de oudste parket vloeren. In Nederland werd deze vloer tijdens de Gouden Eeuw erg populair. Doordat het goed ging met de VOC en er door onder andere handelaars veel geld werd verdient hadden steeds meer mensen geld voor een bijzondere vloerbedekking. De visgraat was namelijk de duurste vloer in die tijd en mensen wilden graag aan anderen laten zien dat ze een goed gevulde portemonnee hadden. Net zoals de Hongaarse Punt werden ze dus alleen in herenhuizen gelegd, waardoor ze luxe en klasse uitstralen.

Maar wat is een visgraat? Een visgraat vloer is een vloer waarbij de houten delen onder een hoek van 90 graden zijn gelegd. Een visgraatpatroon is geschikt voor zowel grote ruimtes als kleine ruimtes. Het is een vloer die in elk interieur thuis past, van modern tot vintage en van landelijk tot industrieel.

En niet alleen past het in elk interieur, maar ook in elk formaat ruimte: Bij een grotere ruimte kun je het beste voor een grote visgraat kiezen en bij een kleine ruimte een kleinere visgraat, waardoor de kamer ruimer zal ogen.

Hongaarse Punt

Wil je liever een vloer die rustiger oogt? Dan kun je het beste kiezen voor een Hongaarse punt, waarbij de houten delen onder een hoek van 45 tot 60 graden worden gelegd en aan de bovenzijde aansluiten. Hierdoor ontstaat er een ‘sergeantstreep.’ En net zoals een visgraatvloer past deze vloer niet in alleen in een moderne inrichting maar ook in een landelijk interieur.

En waarom deze vloer een ‘Hongaarse’ Punt heet? Dat is een vraag die nog steeds niemand kan beantwoorden, want ook deze vloer komt uit Italië.

PVC

Tegenwoordig wordt er niet alleen meer hout gebruikt bij het leggen van deze twee patroonvloeren, maar ook pvc. Voor minder geld kun je dus nog steeds jouw ruimte een chique uitstraling geven. Ook bij pvc vloeren heb je een ruime keuze uit kleuren en varianten. Daarom heb je dus ook bij pvc altijd wel een vloer die past bij jouw interieur.

Naast een ruime variatie aan kleuren zijn pvc vloeren ook zeer geluiddempend en wordt daarom veel gebruikt in appartementen en tussenwoningen. Het grootste voordeel van een pvc vloer is het feit dat ze zeer gemakkelijk zijn in onderhoud, in tegenstelling tot een houten vloer. Een pvc vloer slijt ook minder snel en zal je dus minder vaak hoeven te vervangen.

Wist je dat… we sinds kort een geheel nieuwe collectie pvc vloeren hebben? Mét visgraatstroken? Kom een keertje langs om ze te bewonderen!

Een visgraat vloer of een Hongaarse punt zijn niet vloeren die iedereen zomaar kan leggen. Daarom raden wij het ook aan om hiervoor een specialist in te schakelen. Wij doen het namelijk graag voor je! Vul het offerteformulier in en wij sturen zo snel mogelijk een offerte jouw kant op.