Blog en nieuwsInformatie

Nooit meer last van koude voeten!

vloerverwarming

Dé manier om koude voeten tegen te gaan is vloerverwarming. Maar veel mensen vragen zich af, kan dat dan wel met een houten vloer? Ons antwoord is: Natuurlijk kan dat! Maar laat je wel goed informeren over welke houtsoorten hiervoor geschikt zijn, want de ene houtsoort is gevoeliger voor wisselingen in luchtvochtigheid en temperatuur dan anderen houtsoorten. Het zou namelijk zonde zijn als je vloer schade oploopt die voorkomen had kunnen worden door langs te gaan bij een specialist. Het is bijvoorbeeld niet aan te raden om een houtsoort te gebruiken die weinig warmte doorlaat, maar de populaire houtsoorten zoals eiken zijn wel weer geschikt voor vloerverwarming.

Een houten vloer warmt wel minder snel op dan bijvoorbeeld een tegelvloer of een gietvloer met vloerverwarming, maar houdt daarentegen wel de warmte langer vast. Dit is ideaal voor in de koude wintermaanden.

Omdat vloerverwarming voor een droge lucht zorgt is het handig om een luchtbevochtiger aan te schaffen, zo voorkom je dat er barsten ontstaan in de vloer, of dat de vloer gaat uitzetten of krimpen).

Waar moet je op letten?

  1. Kies voor een ‘stabiele’ houtsoort, hout dat redelijk goed bestand is tegen wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid.
  2. Hoe dunner de houten vloer, hoe hoger het rendement.
  3. Ons advies is om de houtenvloer vast te verlijmen op de ondervloer. Mocht u toch kiezen voor het zwevend leggen van uw vloer, kies dan voor een speciaal ontwikkelde ondervloer voor optimaal rendement.
  4. Kies voor een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid in uw woning stabiel te houden;
  5. Zet nooit zomaar uw vloerverwarming helemaal uit of vol aan. Houd de temperatuur van de vloer en het water in het systeem constant. Er is een opstookprotocol en afkoelprotocol, waarbij de temperatuur in stapjes van 5 graden per dag wordt aangepast;
  6. De temperatuur van het vloeroppervlak mag maximaal 28 ºC zijn en de watertemperatuur in het systeem maximaal 40 ºC;
  7. Hou schommelingen in temperatuur zo klein mogelijk. Dit betekent dat je ’s nachts de temperatuur ook niet lager zet.

Meer weten over vloerverwarming? Kom dan een keertje langs in één van onze showrooms! Wij beantwoorden graag al jouw vragen!